Dagmar Heemskerk-Verbeek

Dagmar Heemskerk is co-founder van de social enterprise Keystone Species. Keystone species zijn sleutelsoorten in ecosystemen zoals de wolf, de bever en de bij. Zij spelen een cruciale rol in de samenhang van het ecosysteem, en zorgen dat andere soorten optimaal kunnen gedijen. De mens heeft als soort op dit moment een zeer grote negatieve impact op haar omgeving en andere soorten waar zij mee samenleeft. De effecten hiervan worden steeds zichtbaarder en dringen zich aan ons op. Maar wat als we nu samen ontdekken hoe wij als mens een sleutelsoort kunnen zijn, en in gezonde relaties kunnen samenleven? Keystone Species inspireert en zet mensen aan om in beweging te komen in de richting van een nieuwe wereld, waarin mensen als sleutelsoort een positieve impact hebben op de samenleving en het ecosysteem waar ze deel van uitmaken. Dagmar nodigt ons uit samen op weg te gaan en elke dag kleine en grote stappen zetten in die richting.

Als eco-systemisch en change facilitator begeleidt Dagmar Heemskerk mensen, teams en organisaties op het vlak van duurzaamheid en regeneratie. Ze creëert veilige en moedige ruimte voor het navigeren in de huidige transities – die zowel persoonlijk als maatschappelijk en systemisch zijn. Ze is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Keystone Species’ programma’s in Nederland, en de facilitatie ervan. De rode draad in al haar werk is het kijken vanuit het perspectief van verbondenheid naar wie wij zijn – hoe we denken, voelen en doen.

Dagmar heeft een onophoudelijke nieuwsgierigheid naar zowel de wereld als de mens. Die geworteld is in een achtergrond in sociale geografie en ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Nijmegen. Ze heeft voor verschillende organisaties (VNG International, Akvo Foundation, Crosswise Words en Buzz Women) gewerkt in de internationale ontwikkelingssector. Daarin werkte ze onder andere op het gebied van lokaal bestuur, watermanagement, ondernemerschap en women empowerment. Zij is Change Facilitator bij Buzz Women.

De verschillende jaren van leven en werken in Benin, Mali en Indonesië hebben haar rugzak gevuld met inspiratie van vele mensen, andere culturen en zienswijzen. Maar ze brachten haar ook oog in oog met de realiteit van onze huidige westerse manier van leven en consumeren en de verborgen impact daarvan op onze planeet. Om deze inspiratie, inzichten en perspectieven te delen, gooide ze het roer om. Van internationale ontwikkelingssamenwerking naar samenwerken met mensen in eigen moederland aan duurzaamheid en regeneratie. Om de wijsheid in de groep naar boven te brengen, en samen in beweging te komen op weg naar een betekenisvolle toekomst.

Als facilitator, docent en expert brengt Dagmar onder andere haar ervaring in leiderschap, deep democracy, deep ecology, systemisch werken en voice dialogue in. En ze deelt waar mogelijk haar diepe fascinatie voor – en inspiratie uit – inheemse wijsheid (sjamanisme, ubuntu en boeddhisme) en quantumfysica in sociale verandering.

Dagmar Heemskerk levert als docent/trainer een bijdrage aan de tweede dag, in het vierde dagdeel, van het opleidingstraject “Inzicht in en perspectieven van de SDG’s en de MKR”. En zij verzorgt tevens de Verdiepingsdag “Verschuivende perspectieven richting duurzaamheid en regeneratie” over hoe wij vanuit natuurverbinding een vitale, duurzame toekomst kunnen realiseren.

Download hier de brochure

 

Om tot een duurzame toekomst te komen, is een transformatie nodig. Dat gaat dieper dan losstaande problemen oplossen, en vraagt van ons om te navigeren in de diverse transities.

Tijdens deze dag reizen de deelnemers door de tijd naar de toekomst: welk nieuw verhaal kan gaan ontstaan? Je kijkt op een andere manier naar de realiteit en gaat die anders ervaren. Je perspectieven verschuiven en je krijgt (meer) zin in de toekomst. Je krijgt handvatten om samen met je collegae goed te navigeren. Je doet kennis op over hoe je als perspectiefvol leider van betekenis kan zijn in je persoonlijke en professionele omgeving. De deelnemers krijgen inzicht in:

  • de huidige degeneratie van onze planeet, ecosystemen en biodiversiteit
  • onze eigen verbinding met natuur
  • hoe we in beweging kunnen komen richting duurzaamheid en regeneratie
  • hoe je relaties kan voeden en versterken en hoe je jouw bijdrage aan het geheel optimaal kunt inzetten.

De dag bestaat uit een afwisseling tussen theorie en gezamenlijk, ervaringsgericht (ont)leren. Je krijgt vernieuwende perspectieven en inspiratie om anders te gaan kijken naar jezelf en de wereld om je heen. Vanuit de dialoog wordt de wijsheid en inzichten uit de groep bijeengebracht en worden er verbindingen gelegd tussen de deelnemers. Je oogst en integreert wat jij uit deze Verdiepingsdag wilt meenemen.