DE MAATSCHAPPELIJKE TRANSITIE VANUIT DE ZIEL.

Is dat een goed idee? Naar mijn idee wel. Ik ben een realistische idealist, of idealistische realist zo je wilt. Maar wellicht ben ik een wereldverbeteraar die tegen beter weten in mensen eraan wil herinneren dat we een ziel hebben.

Het woord “zielsverlangen’ was voor mij een openbaring toen ik dat op mijn vijftiende voor het eerst hoorde. Mijn diepste verlangens mochten er dus zijn en waren realiseerbaar. Want kunnen we iets verlangen dat niet bestaat? Waard om te overdenken, is mijn ervaring.

In de afgelopen decennia heb ik adolescenten en volwassenen gevraagd: “Wat is jouw zielsverlangen?” En bespraken we de realiseerbaarheid daarvan. Dat leidt altijd tot een bijzondere Stilte en een dieper gesprek.

We spreken niet voor niets over bezieling. “Begeistert” zeggen de Duitsers. We erkennen het bestaan van de ziel en de geest. In mijn boek “Perspectiefvol leiderschap” vertelt Wessel Ganzevoort, voormalig chairman van KPMG Consulting en emeritus hoogleraar organisatiedynamiek, dat hij wel duizend mensen heeft gevraagd of zij een ziel hadden. Slechts enkelen ontkenden dat.

Is het belangrijk? Ja, want stel nu eens dat we vanuit ons zielsverlangen met elkaar communiceren! Met liefde, waarheid en vertrouwen als criterium. En niet genoegen nemen met dat weg te zetten als kinderpraat, een illusie, een utopie.

Is het vechten tegen de bierkaai? Dat lijkt er wel op, gezien het feit dat we veelal vanuit onze eigen bubbel communiceren en al moeite zat hebben om te overleven.”Volg de media en wees realistisch. Je kunt niet meer wegvluchten in het geloof in een meerdimensionale werkelijkheid”, hoor je dan.

Vluchten in die zin is inderdaad zinloos. Maar zijn jouw en mijn diepste verlangens, is ons zielsverlangen, niet een uiting van ons realistische idealisme, van ons idealistische realisme!

Kiezen we in 2023 wederom voor een zielloos bestaan? Voor een zielloze organisatie? Gaan we uitsluitend digitaal, agile, in de cloud, enz.? Hoe zinvol ook. Of staan we met onze poten stevig in de klei, maar heffen we ons hoofd ook op naar de hemel! Niet om te vragen en te smeken naar, maar om ons bewust te zijn dat er meer is tussen hemel en aarde.

En kijken en wijzen we dan dit jaar en de komende decennia niet uitsluitend naar wat buiten ons is, maar gaan we bij ons Zelf naar binnen, luisterend naar ons zielsverlangen, naar wat ons – en de ander – ten diepste beweegt!

Niemand van ons heeft de waarheid en wijsheid in pacht. Er waren en zijn al meer dan genoeg geestelijke leiders, die menen anderen te moeten onderdrukken op basis van arrogantie en oneigenlijke machtswil. Maar er is niets mis met het staan en gaan voor je idealen, waarden en normen. We kunnen ook in de goede zin moraalridders zijn. En elkaar inspireren en stimuleren om vanuit ons zielsverlangen te leven en dat te vertalen naar concrete stappen op onze gezamenlijke levensreis. Zeker ook als leidinggevende. Goed voorbeeld doet immers goed volgen!

Wil je meer weten over het MultiMens Model en hoe je dat kunt toepassen in je dagelijkse praktijk? Stuur dan een mailtje naar  bjpvandermieden@pyramide.nl . Daar wordt uiteraard vertrouwelijk mee omgegaan.