Videopodcast: Floreer door Fons Trompenaars, door zijn koppeling van de theorie met de praktijk.

Regietip: Ga op het puntje van je stoel zitten!

Ontmoet in het zevende interview in de videopodcastserie “Perspectiefvol leiderschap. Samen op koers naar een luisterrijke toekomst” Prof. Dr. Fons Trompenaars, een van ’s werelds meest gevraagde managementconsultants en een internationale autoriteit op het gebied van cultuur en culturele diversiteit in organisaties. Hij is diverse keren geplaatst in de Thinkers50, een prestigieuze lijst van de beste managementdenkers en staat in de Hall of Fame. Hij is (co)-auteur van diverse boeken. Zijn boek “Riding the Waves of Culture” is in vele talen vertaald en behoort tot de bestverkochte managementboeken ooit.

Naar aanleiding van het zeer recente overlijden van zijn moeder spreken we over de betekenis van de dood en het leven. Daarna geeft hij als kern van zijn boodschap aan dat diversiteit tot tegenstellingen leidt en dat leidinggevenden die met elkaar moeten verbinden. Hij licht dat met voorbeelden toe. We spreken over verschillen tussen mannen en vrouwen. Fons Trompenaars geeft aan onder welke twee voorwaarden stereotyperingen OK zijn. En spreekt over het gebruik van modellen en de realiteit. En dat het erom gaat wat het issue, het daadwerkelijke probleem is. Doe je voordeel met zijn Regietips over hoe we (culturele) diversiteit kunnen realiseren en geniet daarbij van zijn humoristische anekdotes!

Een belangrijke toevoeging!

Fons spreekt vervolgens enthousiast over Perspectiefvol leiderschap en de gelaagdheid daarvan, als tegenstelling tot de bestaande monolitische managementkennis en -literatuur. Hij was een van de geïnterviewden in mijn boek “Perspectiefvol leiderschap. Management in de 21e eeuw’. Ik ben hem dankbaar dat hij daar een warm pleitbezorger van is. In dit interview geeft hij aan waarom. Hij geeft boeiende en leerzame praktijkvoorbeelden van het belang van het bieden van inzicht en uitzicht. Met zijn door-door-denken als belangrijke toevoeging op het en-en-denken. Mijn Regietip: luister dit stukje over het belang van het door-door-denken nog een keer af.

Waarom en hoe?

We sluiten af met het waarom van de Sustainable Development Goals en de Mensen- en Kinderrechten en hoe je die kunt realiseren. En we spreken over het belang van goed, perspectiefvol leiderschap op alle niveaus in de organisatie. Je snapt nu waarom hij wereldwijd een gevierd consultant is: hij verbindt theorie en praktijk met aansprekende voorbeelden. Met o.a. het voorbeeld van the six individual dignity entitlement questions van Motorola. Maak door dit interview makkelijker de stappen naar vertrouwen, verbondenheid en vitaliteit. En ontdek tenslotte wat de essentie van humor is!

Bekijk hier het interview

 

Heb je de vorige interviews gemist en/of wil je weten welke medereizigers jou nog meer te bieden hebben, lees dan nog even verder.

23-06: Marguerite Soeteman-Reijnen, tot 01 April 2023 Chairman Executive Board Aon Holdings & Aon Group International

07-07: Harm Scheepstra, bekleedde leidinggevende posities bij internationale bedrijven in de petrochemische industrie

21-07: Erik de Boer, Directeur MKB Trade Office, owner New Business Development Associates (NBDA BV)

04-08: Arko van Brakel, Algemeen directeur Regio Stedendriehoek, Impact Strategist, Co-Founder Semco Style Institute

18-08: Angélique Laskewitz, Executive Director Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO)

01-09: Rob van den Berg, Managing Partner HR Transfer & HRM Specialist Goodsign

 

De interviews met Sjoerd Scholte, Gerwin de Vries, Gloria Gribling, Huub & Adelheid Kortekaas, Roel Kop en Tjeerd Krumpelman werden al door honderden medereizigers bekeken en beluisterd. Regietip: Abonneer je gratis op de videopodcastserie “Perspectiefvol leiderschap. Samen op koers naar een luisterrijke toekomst”.

Voor reacties en vragen, mail naar bjpvandermieden@pyramide.nl Ik wens je veel kijk- en luisterplezier en baat bij deze serie.

P.S. Het realiseren van deze videopodcastserie brengt uiteraard maandelijks directe kosten met zich mee. Om langdurige voortzetting ervan mogelijk te maken, ben ik een actie gestart: http://steunactie.be/actie/videopodcastserie-perspectiefvol-leiderschap/-20099. Alle hulp is welkom en wordt zeer gewaardeerd! Je steunt de actie ook door deze nieuwsbrief te delen in je netwerk, zodat die meer bekendheid krijgt. Bij voorbaat hartelijk dank voor je hulp!