Videopodcast: “Lesgeven en leidinggeven met liefde”. Taco Visser licht toe hoe je dat doet.

Wat voor het onderwijs geldt, is ook van belang voor de andere maatschappelijke disciplines!

“Hervind het Licht in jezelf en laten we samen het Licht verspreiden.”

Dit is het veertiende interview in de videopodcastserie “Perspectiefvol leiderschap. Samen op koers naar een luisterrijke toekomst.” Taco Visser geeft onderwijspedagogisch advies en is sparringpartner van schoolleiders. Maar het interview is niet alleen van belang voor schoolleiders en andere leidinggevenden.

De introductie geeft een beeld van waaruit Taco Visser werkt en waarom wij beide ons inzetten voor het onderwijsveld. En waarom Taco onderzoek doet naar het pedagogisch waarderen van zowel onderwijs als leiderschap. Vervolgens spreekt hij over de vernauwing van de pedagogiek in het onderwijs. En geeft hij aan waar pedagogiek óók over moet gaan. Je ontvangt zijn eerste Regietip. (Vanaf 11.50 min.)

Taco roept op de mens achter de leerling en je collega te zien en aandacht te hebben voor dat wat ongemakkelijk is. En geeft een praktische Regietip. We spreken over het belang van levensbeschouwing voor de andere vakken en het positieve effect daarvan op het gedrag van de leerling. Dat geldt echter voor ieder van ons. En hij spreekt (vanaf ca. 20 min.) over het menselijke in leiderschap. Werkers, en ook leidinggevenden, in het onderwijsveld worden blij van zijn promotieonderzoek, omdat zij nieuwe inzichten en concrete handvatten krijgen ten behoeve van socialisatie, persoonsvorming en pedagogisch leiderschap.

Onze unieke en gemeenschappelijke levensreis

Het gaat Taco in leven en werken om mens en inhoud. Hij vertelt iets over zijn levensreis. Daar kun je wat aan hebben, als je het vertaalt naar je eigen leven. Wat is de invloed van jouw gezin van oorsprong op jouw levensreis? Welke levensles(sen) levert dat op?

De kernboodschap

We spreken (vanaf ca. 34.30 min.) over de kernboodschap: Taco hoopt dat leidinggevenden hun school ook verantwoorden op basis van hun visie op de mens, de gemeenschap en de samenleving en hoe zij kinderen leren hun bijdrage leveren aan de samenleving. Wat ervaar jij in de stilte?

Duurzaamheid, de Sustainable Development Goals en leiderschap

Taco vertelt (vanaf 36.55 min.) over de ecologische pedagogiek. Ecologische vraagstukken en duurzaamheidsonderwijs horen onderdeel te zijn van de doelen. Hij geeft diverse belangrijke Regietips en ik geef een voorbeeld hoe het in de praktijk goed werkt. We sluiten af met een aantal Regietips die niet alleen voor leidinggevenden in alle maatschappelijke disciplines, maar ook voor ons allemaal essentieel zijn. Doe er je voordeel mee!

Pyramide verzorgt onder andere het traject “Transformeren naar perspectiefvol leiderschap”. Omdat we daar dit najaar mee willen starten, wijs ik je erop. Je kunt je ervoor inschrijven. En ontdek hoe helpen loont! Klik hier naar de nieuwsbrief en de informatie daarover: https://www.pyramide.nl/inspiratie/nieuws-over-een-traject-dat-ook-jou-iets-oplevert/

Bekijk nu de Podcast https://youtu.be/ZowdVeun8YQ

 

Heb je de vorige interviews gemist en/of wil je weten welke medereizigers jou nog meer te bieden hebben, lees dan nog even verder.

02 november: Lucas van Wees, bestuurder en toezichthouder

16 november: Martin Thoolen, coach, psycholoog, trainer

30 november: Robert Oosthout, advocaat, mediator, mentor

De interviews met Sjoerd Scholte, Gerwin de Vries, Gloria Gribling, Huub & Adelheid Kortekaas, Roel Kop, Tjeerd Krumpelman, Fons Trompenaars , Marguerite Soeteman-Reijnen, Harm Scheepstra, Erik de Boer, Arko van Brakel, Angélique Laskewitz en Rob van den Berg werden al door honderden medereizigers bekeken en beluisterd.

 

Regietip: Abonneer je gratis op de videopodcastserie “Perspectiefvol leiderschap. Samen op koers naar een luisterrijke toekomst.”

Voor reacties en vragen, mail naar bjpvandermieden@pyramide.nl Ik wens je veel kijk- en luisterplezier en baat bij deze serie.

Met hartelijke groet,
Bert-Jan van der Mieden.
Pyramide
bjpvandermieden@pyramide.nl
06 53 31 31 47

P.S. Het realiseren van deze videopodcastserie brengt uiteraard maandelijks directe kosten met zich mee. Om langdurige voortzetting ervan mogelijk te maken, ben ik een actie gestart: http://steunactie.be/actie/videopodcastserie-perspectiefvol-leiderschap/-20099. Alle hulp is welkom en wordt zeer gewaardeerd! Je steunt de actie ook door deze nieuwsbrief te delen in je netwerk, zodat die meer bekendheid krijgt. Bij voorbaat hartelijk dank voor je hulp!