Videopodcast: “Wat je wilt doen, doe het!” Lucas van Wees geeft je daarvoor een aantal handvatten.

“Hervind het Licht in jezelf en laten we samen het Licht verspreiden.”

Dit is het vijftiende interview in de videopodcastserie “Perspectiefvol leiderschap. Samen op koers naar een luisterrijke toekomst.”

Lucas van Wees heeft, in verschillende rollen en in diverse sectoren, jarenlange nationale en internationale ervaring in het HRM-vak. En is een internationale autoriteit op dit vakgebied. Door zijn ervaring aan de businesskant, weet hij heel goed wat wel en niet werkt in HRM.

 

Duurzaamheid is realiseerbaar

Ik vraag hem of men aandacht heeft voor de SDG’s. Lucas noemt een paar voorbeelden en geeft onder andere aan dat er meer aandacht mag zijn voor “Groen-HR”. En geeft vanuit zijn politieke rol voorbeelden van wat men in Delft doet op het gebied van duurzaamheid.

 

Welke impact bepaalt jouw keuzes?

Hij vertelt over de impact van het gezin van oorsprong op zijn levenskeuzes. En hoe hem dat gevormd en geholpen heeft. We krijgen daarbij van Lucas een bijzonder inkijkje in de sociale geschiedenis van Nederland. Welke impact had het gezin van oorsprong op jouw keuzes?

De volgende drie boeken hebben hem sterk beïnvloed: “Het goud van Troje” door Robert Payne. Het boek “Tschai”, van Jack Vance. En het boek “Deze jongeman” van Toon Kortooms. Die werden de basis voor zijn levensmotto: “Wat je wilt doen, doe het!”.

 

Van binnen naar buiten

Vervolgens bespreken we (vanaf ca. 23.45 minuten) de invloed van de binnen- en de buitenwereld op het vak HRM. Lucas geeft daarbij een paar belangrijke Regietips inzake het nemen van beslissingen en het omgaan met dilemma’s. En hij noemt de drie dingen die bij interventies belangrijk zijn in organisaties. Doe tevens je voordeel met de vier vragen die je aan medewerkers – en aan jezelf – kunt stellen inzake hun en jouw groeipotentie.

 

Over anticiperen en integere en slimme beslissingen

Lucas spreekt (vanaf 30.45 minuten) over zijn kernwaarden en normen. En over de lessen die we kunnen leren over ons ego-gedrag en de hygiëne en de integriteit in organisaties. Met een bijzonder voorbeeld! Hij geeft (vanaf 37.20 minuten) drie voorbeelden van een goede interventie. En een belangrijke Regietip over het omgaan met strategieplannen en inzake het anticiperend vermogen van de organisatie.

Leiderschap gaat ook over persoonlijk leiderschap en informeel leiderschap. We spreken over de aandacht voor en het belang van de drie groepen in de organisatie. Over de mythen en sagen in organisaties. En over leiderschap in universiteiten. Met een paar Regietips van Lucas en mijzelf, onder andere over het nemen van beslissingen.

 

Reorganiseren doe je het beste zo!

Tenslotte spreken we (vanaf 50.20 minuten) over zijn bijdrage aan het traject “Transformeren naar perspectiefvol leiderschap”. Abusievelijk vermeld ik daar dat Lucas een bijdrage levert aan een van de dagdelen. Lucas biedt echter wel als expert een Verdiepingsdag aan. We spreken over de cases die hij daarin behandelt. Met tenslotte een Regietip hoe je sneller, socialer en effectiever kunt reorganiseren.

Pyramide verzorgt onder andere het traject “Transformeren naar perspectiefvol leiderschap”. Omdat we daar dit najaar mee willen starten, wijs ik je erop. Je kunt je ervoor inschrijven. En ontdek hoe helpen loont! Klik hier naar de nieuwsbrief en de informatie daarover: https://www.pyramide.nl/inspiratie/nieuws-over-een-traject-dat-ook-jou-iets-oplevert/

 

 

Heb je de vorige interviews gemist en/of wil je weten welke medereizigers jou nog meer te bieden hebben, lees dan nog even verder.

16 november: Martin Thoolen, coach, psycholoog, trainer

30 november: Robert Oosthout, advocaat, mediator, mentor

De interviews met Sjoerd Scholte, Gerwin de Vries, Gloria Gribling, Huub & Adelheid Kortekaas, Roel Kop, Tjeerd Krumpelman, Fons Trompenaars , Marguerite Soeteman-Reijnen, Harm Scheepstra, Erik de Boer, Arko van Brakel, Angélique Laskewitz, Rob van den Berg en Taco Visser werden al door honderden medereizigers bekeken en beluisterd.

Regietip: Abonneer je gratis op de videopodcastserie “Perspectiefvol leiderschap. Samen op koers naar een luisterrijke toekomst.”

Voor reacties en vragen, mail naar bjpvandermieden@pyramide.nl Ik wens je veel kijk- en luisterplezier en baat bij deze serie.

Met hartelijke groet,

Bert-Jan van der Mieden.

Pyramide

bjpvandermieden@pyramide.nl

06 53 31 31 47

P.S. Het realiseren van deze videopodcastserie brengt uiteraard maandelijks directe kosten met zich mee. Om langdurige voortzetting ervan mogelijk te maken, ben ik een actie gestart: http://steunactie.be/actie/videopodcastserie-perspectiefvol-leiderschap/-20099. Alle hulp is welkom en wordt zeer gewaardeerd! Je steunt de actie ook door deze nieuwsbrief te delen in je netwerk, zodat die meer bekendheid krijgt. Bij voorbaat dank voor je hulp!